Gerard Koolschijn

Gerard Koolschijn

Gerard Koolschijn (Den Haag, 1945) studeerde Klassieke Taal- en Letterkunde en Nederlands recht. Hij reisde veel, gaf les in klassieke talen aan Haagse scholen, in strafrecht aan de Leidse Universiteit en was vijf jaar rector van het Haagse Sorghvliet-gymnasium. Hij woont nu in Orvelte, Drenthe.
Op het gymnasium vertaalde hij als leerling samen met Nicolaas Matsier Xenofons Anabasis, toen een veelgelezen schoolboek. De vertaling werd later (1971) gepubliceerd. In 1975 verscheen zijn eigenzinnige vertaling van Plato’s hoofdwerk Constitutie ( Politeia), toegelicht in De Revisor (1976, 2). Traditionele Plato-vertalingen bundelde hij in de thematische bloemlezing Plato, schrijver (1987) en in Sokrates’ leven en dood (o.a. Feest-Symposion, Sokrates’ verdediging en Faidon). Over Plato schreef hij ook Plato. De aanval op de democratie.
Sinds hij in 1984 voor de Haagse Comedie Euripides’ Medea vertaalde heeft hij zich vooral met de Griekse tragedie beziggehouden. Van de ongeveer dertig bewaarde stukken vertaalde hij er ruim vijfentwintig, waaronder de complete Euripides (2001-2003), Aischylos’ trilogie Het verhaal van Orestes (1995) en vijf tragedies van Sofokles. De tragedies van de drie tragici over het gezin van Agamemnon en Klytaimestra werden gebundeld in Eén familie, acht tragedies (1999). Veel van deze vertalingen, van Euripides de helft van de achttien stukken, zijn herhaaldelijk op de planken gebracht, met als koploper Euripides’ Medea. Koolschijn vertaalde ook Herodotos ( Zeer korte verhalen, later Veertig verhalen, 1987-1998), Xenofons Griekse oorlogen (1990) en (zijn enige vertaling uit het Latijn) Vergilius, De val van Troje, Het verhaal van Aeneas, zang 2 (1994). In 1993 maakte hij een toneelbewerking van Homeros’ Ilias, die door Toneelgroep Amsterdam werd opgevoerd. Koolschijn dacht zijn vertaalwerk af te sluiten met Sofokles’ Oidipous (2004), maar bezweek voor de verleiding van de Perpetua reeks, waarin nu ook Sofokles’ Antigone verscheen (2008).
In 2012 publiceerde hij de roman Geen sterveling weet. Zie voor het onderwerp en voor recensies zijn website: www.gerardkoolschijn.nl

Terug naar overzicht Meer over deze auteur
Leverbare titels
Geen sterveling weet
Plato
Vertaalde boeken
Aan de Romeinen
De ideale staat
De tocht van de tienduizend
Een familie, acht tragedies
Feest, Euthyfron, Sokrates' verdediging, Kriton, Faidon
Het verhaal van Orestes
Medea / Bakchanten
Oidipous & Antigone
Oidipous Antigone
Symposion, Feest, Sokrates’ verdediging, Kriton, Sokrates in de cel, Faidon, Sterfscene